Home » Mijn Blogs » Een DIY plantenrek met opbergruimte

Een DIY plantenrek met opbergruimte

Gepubliceerd op 29 oktober 2019 om 11:13

Een jaar geleden zijn wij begonnen met de verbouwing van de benedenverdieping.

[voor de gene die het leuk vinden. De verbouwing is te volgen via Metamorfose Huis en Interieur ]

Het einden is in zicht op wat kleine afwerkpunten na. De ruimtes zijn zover af dat ik nu wel wat aan de styling kan gaan doen.

En dat vindt ik het leukste werk ;)

Ik heb zelf een DIY gedaan die ik graag met jullie deel.  Mijn plantenrek.

Op Pinterest kwam ik deze leukerd tegen.

We hebben een hoek in de woonkamer waar ik niet zoveel mee kan. Het is een doorloop naar de tuin dus moet het wel ruimtelijk houden.  Dus toen ik deze zag ging mijn bovenkamer meteen aan de slag.

We hebben aan het begin van de verbouwing twee legerkisten gekocht. Die wilde we gebruiken om bankjes bij de eettafel te maken, maar dat plan is inmiddels veranderd dus heb ik twee kisten waar we nog niks mee doen. 1 hadden we al bedacht dat we daar een bankje/poef van gaan maken voor in de zithoek en met nummer twee ga ik nu dus deze plantenrek maken. 

Doordat ik de kist hiervoor gebruik, hebben we gelijk een mooie opbergplek voor onze bordspellen. Heb ik dat probleem ook gelijk opgelost ;)

 

Wat heb je nodig om zelf ook deze plantenrek met opbergruimten te maken:

* 1 kist naar eigen smaak  (op de foto is een legerkist van 120cm lang, 20cm hoog en 40cm diep)

* 4 wielen met de bijbehorende bouten en moeren. (ik had nog wielen liggen van de buitenbank, maar deze vindt je heel gemakkelijk via google)

* 4 houten latten (ik gebruikte hiervoor geschaafde laten van 210cm hoog en 22mm dik en 48mm breed gehaald bij Praxis)

* 1 ronden houten lat waar je wat planten aan op kunt hangen (dikte en lengte kun je zelf bepalen)

* 8 lange schroeven die door de houten lat gaat en een stukje de kist in draait (LET OP dat de schroef niet aan de binnen kant van de kist eruit komt.)

* 2 korte schroeven die de 4 gekruiste latten bij elkaar houden.

 Voor het gereedschap heb je nodig:

* Een boor met twee maten boortjes. 1 kleine boor om voor te boren en 1 grote boor om  om de gaten voor de bouten te boren.

* Een schroevendraaier

* Een decoupeerzaag of handzaag

* En een waterpas

 

Aan de slag!

Stap 1:

Legt de kist op zijn kant met de klep open zodat je de wielen goed op hun plaats vast kunt zetten.

stap 2:

Houw een wiel tegen de onderkant van de kist. En markeer bij 1 opening waar de bout moet komen.

Stap 3:

Boor het gat voor met de kleine boor

Stap 4

Boor daarna het gat groter met de grote boor zodat je de bout er makkelijk doorheen kan krijgen.

Stap 5:

Maak het wiel nu met 1 bout vast en markeer de overige 3  gaten. Zorg ervoor dat je de plaat goed recht houd.

Stap 6:

Maak het wiel weer los en boor de gaten voor met de kleine boor en daarna weer met de grote boor, zodat je vier goten gaten hebt.

Stap 7:

Plaats het wiel weer op de gaten en steek eerst alle vier de bouten door de gaten heen. Zo kun je de wielplaat nog een beetje bewegen waardoor de bouten goed op hun plek geplaatst kunnen worden. Zet ze daarna vast met de moeren. Goed aandraaien.

Stap 8:

Als alles goed gegaan is heb je nu 1 wiel hangen.

Herhaal stap 1 t/m 7.

Als alle wielen op hun plek zitten kun je de kist weer terug kantelen en met de wielen op de grond zetten.

Stap 9:

Bij mijn kist zitten er op de hoeken afwerkplaten vast geschroefd. Precies op de plek waar ik mijn houten lat vast wil maken.  Dus ik moet eerst de onderste schroef eruit draaien op alle vier de hoeken. heeft jouw kist dit niet dan kun je meteen door naar stap 10.

Stap 10:

Boor eerst het onderste gat in een lat. Zet deze daarna vast aan 1 punt van de kist. Niet al te strak want je moet hem nog een beetje schuin kunnen zetten. Zet vervolgen de tweede lat vast op de andere hoek. Nu kun je de twee latten naar elkaar toe brengen zodat er een kruis ontstaat. (zie stap 11)

Stap 11:

Als je de latten kruist krijg je twee kruispunten. Het bovenste kruispunt gebruik je om de ronde lat op te laten rusten. Hoe hoog deze ronden lat komt bepaal je zelf.  Ik heb hem op 140cm hoog vanaf de onderkant van de kist afgemeten. De onderste opening vanaf de bovenkant vanaf de kist tot eerste kruising is 80cm. hoog. Als je de hoogte bepaald heb zet je de latten beneden extra vast  aan de bovenkant van de kist. en schroef je de kleine schroefjes in het midden van de twee gekruiste latten zodat die op hun plek blijven zitten

Stap 12:

Herhaal dit ook met de andere kant. Zorg dat je de waterpas gebruikt om te kijken of de ronden lat goed recht ligt. Zaag de bovenkanten af op gewenste hoogte. Ik heb ze op 158cm afgezaagd als alles goed gegaan is heb je dit eind resultaat.

 

Ik heb er voor gekozen om de ronden lat los op het hout te leggen omdat veel planthangers met lussen zijn gemaakt  en niet met een haak. Zo kun je dus verschillende systemen ophangen.

Stap 13:

Wij vinden het leuk om een bordspellen te doen of een potje te kaarten met familie. Voor mij dus een mooie plek om de spellen weg te stoppen, maar het is ook een mooie plek om de kinderspeeltjes of de speeltjes van de hond in op te bergen.

Voor de aankleding heb ik ervoor gekozen om nog wat rekjes op te hangen aan de muur en er een leuk kleed voor te leggen op de grond. En omdat het in de avond een erg donker hoekje is heb ik er wat verlichting bij gedaan. 

Het inrichten doe je natuurlijk lekker helemaal naar eigen smaak. Ik wil het hout nog wel gaan kleuren met bruine wax. Dit meer omdat we alle hout bewerkt hebben met deze wax zo blijft alles rustig en wordt het 1 geheel.

 

Nou hoop dat je zelf tevreden bent met jouw creatie en natuurlijk ben ik ook erg benieuwd naar jouw ontwerp! De foto kun je op mijn Facebook pagina plaatsen vermeld er even #Diyplantenrek  bij in je bericht.

 

Natuurlijk ben ik ook erg benieuwd wat je van deze DIY vond. Reactie kun je hier onder achter laten.

Veel plezier met jouw planten rek en wie weet tot de volgende DIY!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.